Vakantie Vlieland

Als avonturier ben je hier helemaal in je element

Vakantie op Vlieland voelt als ver weg van alles

Vlieland is het meest geïsoleerde Waddeneiland. Pas sinds 1962 is er een rechtstreekse bootverbinding met de vaste wal. Daarvoor was het alleen mogelijk met kleine bootjes naar Friesland te varen. De opkomst van het toerisme heeft het eiland gered van de ‘ondergang’. Het eiland dreigde in tweeën te breken doordat de kosten van een goede kustbewaking niet opwogen ten opzichte van het aantal inwoners van het eiland. Er zijn zelfs plannen geweest om het eiland te ontruimen en langzaam in zee te laten verdwijnen. Op Vlieland komt het altijd goed. Het inpolderen van de Kroon’s Polder en de aanleg van stuifdijken hielden de Vliehors en het bewoonde oosten van het eiland bij elkaar. Inmiddels wordt Vlieland de Parel van ’t Wad genoemd.

De strijd met de natuurlijke elementen en het geïsoleerde van Vlieland zijn nog steeds voelbaar. Het zit diepgeworteld in het DNA van het eiland en de Vlielanders. De eilanders zijn hier één met de natuur en dat zie je ook terug in de ontwikkeling van toerisme. Echt kamperen wordt hier (nog steeds) gestimuleerd. Niet voor niks ligt de favoriete camping van vele generaties in de duinen, op een steenworp afstand van het Noordzeestrand. Hier voel je je helemaal in je element.

vakantie Vlieland kaartje

Vlieland van toen en nu

Ooit behoorde Eierland, het noordelijke deel van Texel, tot Vlieland. Bij eb viel het wad ten zuiden van Vlieland droog tot aan de plek waar nu de afsluitdijk ligt. Vlieland kwam los van Texel toen het Eierlandse gat ontstond. Dat zorgde ervoor dat Vlieland in de richting van Terschelling ‘wandelde’. Nu heeft Vlieland slechts één dorp, maar ooit was West Vlieland (Westeynde) het grootste dorp van het eiland. De laatste bewoners uit dit dorp zijn in 1736 geëvacueerd, waarna het in zee verdween.

Holmes’s Bonfire

In 1666 werden Terschelling en Vlieland aangevallen door de Engelsen onder leiding van Robert Holmes. Het werd de ondergang van 150 voor Vlieland liggende koopvaardijschepen, die in vuur en vlam werden gezet. Het was de bedoeling om Oost Vlieland te plunderen en plat te branden, maar door ongunstige wind onderging West Terschelling dit lot.

Strijd met de elementen

Vlieland heeft altijd een strijd met de elementen gehad. Zo zorgde zandbank ‘De Richel’ voor een slechte bereikbaarheid van het eiland. Hierdoor verarmde het eiland en gingen vele eilanders zich vestigen op het vaste land. Uiteindelijk leefden er in 1937 nog maar 487 inwoners op het eiland. Inmiddels telt Vlieland ca. 1150 inwoners en werkt een groot deel van de eilanders in het toerisme.

Fries Waddeneiland

Vlieland is nu een Fries Waddeneiland, maar dat is pas sinds de 2e Wereldoorlog het geval. Daarvoor behoorde Vlieland tot de provincie Noord Holland. Nu is dat nog te herkennen door het Posthuys, aan de rand van de Vliehors. Vroeger kwam de post via Texel over de Vliehors naar het Posthuys. Tegenwoordig is het Posthuys een aangename koffiestop tijdens het verkennen van het eiland per fiets.

Typisch Vlieland

De Vliehors wordt ook wel de ‘Sahara van het Noorden’ genoemd. Het 20 km lange en soms maar 2 km brede Vlieland is voor de helft begaanbaar. De oostelijke helft bestaat uit de zandplaat de Vliehors. Dit gebied is grotendeels in gebruik door defensie. De enige manier om de Vliehors te bereiken is met de Vliehors Express, een grote gele truck die je naar het drenkelingenhuisje brengt op het oostelijke punt van het eiland.

De rode kabouter is de vuurtoren van Vlieland. Hij staat bovenop de 60 meter hoge Vuurboetsduin (het hoogste punt van het eiland). De vuurtoren zelf is maar 10 meter hoog, vandaar de bijnaam. Geniet van een fantastisch uitzicht over Oost Vlieland, de Noordzee en Waddenzee.

Fortuna Vlieland is de lokale bierbrouwerij van Vlieland. Proef maar eens de Duin Blond, Wad Donker of Tij Triple! Wist je dat Vlieland in de 18e eeuw vier bierbrouwerijen had?

Stortemelk is al sinds de jaren ’50 de camping waar je wilt kamperen. Niet voor niks is deze camping tijdens de zomer vrijwel altijd vol. Er bestaat geen kampeerterrein dat zo mooi is gelegen als kampeerterrein Stortemelk. Naast de perfecte ligging zorgt ook de echte kampeersfeer en af en toe een muzikaal of theater optreden ervoor dat vele gasten elk jaar weer terugkomen.

Op vakantie naar Vlieland

Onze Eilandhopvakanties komen bijna allemaal op Vlieland. Vlieland is voor eilandhoppen de verbinding tussen de populaire eilanden Texel en Terschelling, maar doet zeker niet onder voor deze twee eilanden. Niet voor niks wordt Vlieland de ‘Parel van ’t Wad’ genoemd. Tijdens onze vakanties kom je op twee of meerdere Waddeneilanden. We hebben eilandhopreizen voor meerdere doelgroepen, zoals:

Eigen gezelschap

Groepsreizen

Hieronder vind je voorbeelden van Eilandhopvakanties inclusief bezoek aan Vlieland. Zoek je een andere vakantie? Zoek je Eilandhopvakantie hier.

 

 

Veel gestelde vragen over vakantie op Vlieland

Wanneer je mee op een Eilandhopvakantie gaat naar Vlieland wil je natuurlijk goed voorbereid op reis gaan. Hieronder lees je de meest gestelde vragen over Vlieland en Eilandhoppen.

FAQ

Een vakantie op de Waddeneilanden kan het hele jaar door. Het hoogseizoen is tijdens de zomervakantie in juli en augustus.

Onze Waddenexpert Edwin Hiemstra:

“Gestrand in een storm op Vlieland”

Omdat ik het avontuur altijd met open armen verwelkom vind ik het nooit erg om ergens te stranden. Het geeft altijd de kans om nieuwe plekken te ontdekken. Op Vlieland had ik zo’n “I hope this old train breaks down (Jack Johnson)” moment. Toen we bezig waren met het opzetten van Waddenhopreizen lukte het in eerste instantie niet om te kamperen op Stortemelk. Logisch, deze camping zit altijd vol! Het plan was om vanaf Terschelling ’s ochtends vroeg naar Vlieland te varen met een snelle rib en ’s avonds met diezelfde boot door te varen naar Texel, over de Noordzee. Bij de overtocht van Terschelling naar Vlieland hadden we al flinke ’tegenwind’. Bij aankomst hoorden we al snel dat het niet zeker was of we diezelfde dag wel door konden naar Texel…. “Storm op komst”. ’s Middags hadden we afgesproken met de eigenaar van de boot. Hij gaf aan dat we pas de volgende dag naar Texel konden varen vanwege metershoge golven. Natuurlijk maakten wij ons druk over de aanstaande overnachting, waarop hij aangaf “komt goed!”. Hij belde de directeur van Stortemelk en regelde dat we daar een nachtje konden kamperen. Wij blij en de reizigers waren nog blijer. We voelden ons enorm welkom op Vlieland en genoten van de extra tijd die de elementen ons gegund hadden.

Voor ons opende deze situatie ook meteen nieuwe deuren. De directeur van Stortemelk bleek zeer geïnteresseerd in onze ideeën over het opzetten van Waddenhopvakanties. En nu hebben we onze eigen plek op Kampeerterrein Stortemelk. Daar wil jij zeker ook wel stranden!

Favoriete plek op Vlieland

Ik voel me altijd aangetrokken tot onbereikbare plekken. De Vliehors is zo’n onbereikbare plek op Vlieland. Het drenkelingenhuisje helemaal in het oosten van het eiland geeft mij wel een ‘einde van de wereld’ gevoel. Een aanrader is het om met de Vliehors Express mee op excursie te gaan.

Reviews van onze reizigers

Wat zeggen onze reizigers over onze eilandhop vakanties:

★★★★★

Uniek genieten!

Ontzettend genoten van het Waddenhoppen! Goed georganiseerd, leuk en gevarieerd vervoer tussen de eilanden en veel verschillende activiteiten te doen op de eilanden. Uniek genieten!
★★★★★

Hartstikke leuk en vernieuwend

Het eilandhoppen was hartstikke leuk en vernieuwend. Ook leuk door de verschillende soorten boten waarmee we naar de eilanden gingen. Hierdoor kan ik de TVTAS afvinken. De reis was goed verzorgd en goed begeleid.
★★★★★

Zorgeloos en avontuurlijk reizen

Zorgeloos en avontuurlijk reizen, dat kan écht met Total Adventure. Super genoten van de Waddenhop, een unieke ervaring.