Er ligt een uitgestrekt eiland voor je klaar.
Terschelling is letterlijk en figuurlijk het middelpunt van de Nederlandse Waddeneilanden. Vanuit de karakteristieke Brandaris overziet en coördineert de kustwacht hier het gehele Nederlandse Waddengebied. Na Texel is Terschelling het grootste eiland met maar liefst 30 kilometer strand, op heel wat plaatsen immens breed! Je gaat zeker niet alleen voor het strand op vakantie naar Terschelling. Op de Boschplaat in het oosten (alleen te voet toegankelijk buiten broedseizoen dat loopt van 15 maart tot 15 augustus) krijgt de natuur de vrije loop. Hier bevindt zich ook het grootste natuurlijke bos van de Waddeneilanden, de Berkenvallei. Aan de westkant van het eiland is de natuur meer beheerd, passend in de volksaard van Nederland. In samenwerking met de natuur zijn duinen ontwikkeld die valleien vormen. Deze worden ‘plakken’ genoemd. Op een aantal plaatsen is dit de perfecte groeiplek voor een exotische gast, de Cranberry.
Wanneer je voet op Terschelling zet voel je ook de eeuwenoude geschiedenis van het eiland, die het eiland gevormd heeft. Zowel letterlijk als figuurlijk. Terschelling is in de geschiedenis nogal eens van vorm veranderd. Sinds de Sint- Elisabethsvloed in 1421 verwierf Terschelling definitief de status van Eiland, dat tot ongeveer 1850 van ruwweg West Terschelling tot Oosterend liep. De huidige vorm ontstond rond 1865 toen de Noordsvaarderplaat en de Boschplaat verbonden werden aan Terschelling.
Willem Barendtz
In de VOC tijd is Terschelling een uitvalsbasis geweest voor het ontdekken van de noordelijke handelsroute richting het verre oosten door de bekendste Terschellinger uit de geschiedenis: Willem Barentsz (1550 -1597). De in Formerum geboren ontdekkingsreiziger ontdekte o.a. Spitsbergen en Nova Zembla. De laatste ontdekking overleefde hij niet. De zee waarover hij voer draagt inmiddels zijn naam, de Barentszzee boven Noorwegen en Rusland. Tegenwoordig herinnert de plaats waar de veerboot aankomt aan hem, de Willem Barendtszkade. Ook de zeevaartschool is naar hem vernoemd.
Verwoesting
In 1666 hebben de Engelsen zo’n 150 koopvaardijschepen, afgeladen met koopwaar, doen zinken en West Terschelling bijna volledig af laten branden. Gelukkig herstelde het eiland snel.
Fries Waddeneiland
De Terschellinger heerlijkheid is in de loop van de tijd in handen van vele verschillende adellijke families geweest. Ook heeft Terschelling wisselend bij Holland en Friesland gehoord. De bevolking heeft zich altijd verwant gevoeld met z’n oorspronkelijk Friese afkomst, taal en volksgebruiken. Na de 2e Wereldoorlog is Terschelling definitief een Fries Waddeneiland geworden.
Oerol
De Friese verwantschap zie je o.a. terug in het woord ‘Oerol’, wat letterlijk ‘overal’ betekent. Tijdens het bekende festival Oerol is letterlijk overal op het eiland iets te beleven. Dit festival is inmiddels uitgegroeid tot één van de populairdere Nederlandse culturele festivals, maar is ondanks de populariteit knus en duurzaam. Het eilandkarakter blijft een belangrijke kernwaarde van Oerol. Het is een festival van de eilanders voor de bezoekers. De 4500 inwoners van Terschelling werken hard mee, bijvoorbeeld door hun huis of tuin beschikbaar te stellen.
De Brandaris is het icoon van het eiland. Fier steekt hij boven West uit en schijnt overal zijn licht op.
Cranberries is de basis voor vele typische producten van Terschelling. Waarschijnlijk heeft een schip, ten noorden van de Waddeneilanden in een storm een vat met de bekende bessen verloren. Inmiddels is deze bes niet meer weg te denken van het eiland.
Schylger Jutters bitter is een kruidenbitter van het Waddeneiland Terschelling (Schylger is Terschellings voor “Terschellinger”).
Eigenzinnige, ondernemende en hardwerkende Eilanders. Zo kun je de bevolking wel noemen. Terschelling is nog steeds vrij authentiek door de lokale bevolking. Terschelling is bijna een soort vrijstaat doordat de bewoners niet van regeltjes houden. Ze noemen ‘niet-eilanders’ steevast iemand ‘van de Wal’. Dat is toch een ander volk. Wie op het eiland wil wonen moet zich aanpassen, hard kunnen werken en ondernemend zijn.
Onze Eilandhopvakanties komen bijna allemaal op Terschelling. Als middelste eiland is Terschelling het hart van de TVTAS eilanden. Wij verbinden de Waddeneilanden met elkaar. Tijdens onze vakanties kom je op twee of meerdere Waddeneilanden. We hebben eilandhopreizen voor meerdere doelgroepen, zoals:
Eigen gezelschap
Groepsreizen
Hieronder vind je voorbeelden van Eilandvakanties inclusief bezoek aan Terschelling. Zoek je een andere reis? Zoek je Eilandhopvakantie hier.
Wanneer je mee op een Eilandhopvakantie gaat naar Terschelling wil je natuurlijk goed voorbereid op reis gaan. Hieronder lees je de meest gestelde vragen over Terschelling en Eilandhoppen.
Boek je je reis via Waddenhop dan zorgen wij voor een bootovertocht tussen Terschelling en Vlieland per watertaxi of snelle rib. Deze overtocht duurt ca. 20 minuten. Ben je geïnteresseerd in een losse bootovertocht dan kun je op onze speciale bootovertochten pagina kijken of er losse overtochten te boeken zijn.
Er is ook een dienstregeling tussen de eilanden Vlieland en Terschelling. Rederij Doeksen heeft op dinsdagen, woensdagen en donderdagen een dienstregeling tussen Terschelling en Vlieland. Deze verbinding wordt echter ook wel eens geannuleerd. Bijvoorbeeld wanneer de veerboten nodig zijn om passagiers van Harlingen naar Terschelling of Vlieland te brengen.
De veerboot vanaf het vaste land naar Terschelling vertrekt vanuit Harlingen. Rederij Doeksen zorgt voor de vaarverbindingen tussen Harlingen en Terschelling. Met de reguliere boot duurt de overtocht ca. 110 minuten. Er zijn ook snelboten. Deze brengt je in 50 minuten naar Terschelling. Hier betaal je wel een toeslag voor.
Er bestaan geen reguliere bootverbindingen tussen Terschelling en Ameland. Vanwege het getij en de ondiepe Waddenzee is een overtocht tussen deze twee eilanden niet gemakkelijk. Op de bonnefooi Eilandhoppen is geen goed plan. Waddenhop biedt Eilandhop arrangementen aan met bootverbindingen tussen Terschelling en Ameland. Deze zijn slechts beperkt los te boeken via deze website.
Een vakantie op de Waddeneilanden kan het hele jaar door. Het hoogseizoen is tijdens de zomervakantie in juli en augustus.
Op Terschelling zijn ‘oeral’ mooie plekjes te vinden. Heerlijk vind ik het om op blote voeten te lopen in de duinen van Noordsvaarder bij West Terschelling. Wanneer je op blote voeten loopt ben je meer in verbinding met het eiland. Probeer maar eens! Na een korte inspanning om de Hoge Duin te beklimmen droom ik eenmaal boven graag even weg over ontdekkingsreizen over de wereld. Niet te lang, want de mooi gekleurde zon wil ik graag in de zee zien verdwijnen. Voor mij voelt dat soort momenten als de ultieme vrijheid. Deze vrijheidsgedachte kun je ‘oeral’ op het eiland voelen.
Favoriete plek op Terschelling
Aan de oostkant van het eiland ligt de Boschplaat. Dit beschermde natuurgebied wordt vooral aan zichzelf overgelaten omwille van spontane natuurontwikkeling. Voor Nederland is dit best een spannend project. Wij staan toch vooral bekend om het maakbaarheidsprincipe. Betreed dit gebied alleen te voet voor een pure natuur ervaring. De Boschplaat is wel alleen toegankelijk buiten het broedseizoen om, wat van 15 maart tot 15 augustus duurt.
Wat zeggen onze reizigers over onze eilandhopvakanties: